/db ANTAA PÖLKYN JUOSTA 9. - 10.3. 2013 Rautajärvellä

Kalenteriin linkitetyt tapahtumat

  • XII VANHA SAVOTTA – KONESAVOTTA – ANTAA PÖLKYN JUOSTA: 09.03.13 - 10.03.13

Kirjoittaja Aihe: ANTAA PÖLKYN JUOSTA 9. - 10.3. 2013 Rautajärvellä  (Luettu 6934 kertaa)

Wexi

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 114
XII VANHA SAVOTTA – KONESAVOTTA – ANTAA PÖLKYN JUOSTA

9. - 10.3 2013
Pälkäneellä, Rautajärvellä Pimiäntie 1 Vanhan Savotan kämpällä ja metsässä klo 10 alkaen.

Vanhan Savotan kämppä/kämppäkauppa järjestää perinteisen vanhan ajan savotan. Ainutlaatuinen tilaisuus nähdä ja kokea kaikin aistein vanhan ajan savotointia ja koneiden polttoöljyn tuoksuista voimaa. Erilaisia työnäytöksiä eri aikakausilta, aina hevosaikakaudelta 70-luvun lopun kuormatraktoreihin. Nähtävää ja koettavaa koko perheelle.

Konesavotta, Nallet ja Vallut, metsäkuljetusten koneellistuminen
Tänä vuonnakin metsässä esitellään puukuljetuksen kehitystä 1900-luvun alun hevos- ja höyryajasta aina maataloustraktorit ja isännät syrjäyttäneisiin kuormatraktoreihin ja metsäkoneyrittäjien uuteen ammattiryhmään. Esillä on myös koneiden korjausta Otavan kaarihallissa, eli avoimen taivaan alla. Sepät takovat ahjossaan. Moottorisahat syrjäyttivät jätkän ja justeerin yleisesti 50- luvulla ja 70- luvulla metsätyömiehestä tuli metsuri. Nähtävillä ja kuultavilla onkin eri aikakausien moottorisahoja. Polanne - ja jääteiden tekemistä ja kalustoa esitellään ja kerrotaan Luopioisten autokuljetuksen historiasta. Metsätraktoreissa ovat esillä erityiset Volvot ja Valmetit. Ne ajavat metsästä puuta pinoon.

Uiton valmistelut ja sahaustoiminnan alkuaikoja ym. puun jalostustoimintaa

Miten puuta kuljetettiin vesistöissä uittamalla ja millaisia alkuvalmisteluja uittoon liittyi. Miten massa pöllit kuorittiin käsin ja koneella ennen uittoa ja miten ne merkittiin. Puunjatkojalostamista esitellään mm. tervanpolttoa ja päreen höyläystä 1800-lopun käsipuomilla. Lautojen sahaaminen tapahtui aluksi käsin lankkusahalla, josta siirryttiin käsin syötettäville sirkkelisahoille.

Mottitalkoot 1941- 44
Motti mieheen – Miljoonamottia talkootahdissa oli Valtakunnallisen mottitalkoot kampanjan tunnuslause. Yleisöllä on mahdollisuus hankkia itselleen sotaveteraanien hyväksi myytävä mottikirves-merkki.
Vanhan savotan kämpällä on myynnissä lisäksi perinneasuja ja -saappaita sekä nähtävillä savottaesineistöä. Pelimannit soittelevat kämpällä ja kotuksella. Traktorikuljetus kulkee kämpän ja savotan väliä koko päivän. Jos nälkä yllättää löytyy emänniltä evästä niin kotukselta kuin kämpän puolelta.
Nähtävillä ja työnäytöksissä jylläävät tämän hetkisen tiedon mukaan ainakin vanhat moottorisahat, niputushäkki, puolitelafergu, nuffit ja iso metsäreki, Fordson majorit, Ferkut ja Zetor vinsseillä ja joutsalaiset, kuorimakone ym. Metsätraktoreina, Valmet 872k ja Inka-Milla Kekki , Valmet Terra Matti Ilomäki. Nallet on herätetty talviunilta ja metsässä on Markku Ristavaaran entisöimä “Iso Nalle” BM Volvo SM 661, Pikku Nalle Volvo SM 462 Janne Paavola , Volvo 868 Hannu Saari , sekä Iso Lokkeri 925 Reino Lautala ym. metsäkoneet. Eeva-Liisa Pitkänen ja suomenhevonen Napsukka. Lisäykset kalustoon ym. muutokset mahdollisia, tilanne päivittyy nettisivuillamme.

Tapahtuman järjestää Hartsuherra Jouko Vilkman, jolta voi kysellä lisää tietoa mm. ohjelmasta, järjestelyistä yms. 040-5068536.
Näytöksissä on säävarauksia ja muutokset mahdollisia.
Lisätietoa myös www.vanhasavotta.yrittaa.fi

Tapahtuman mainosvideo
http://www.youtube.com/watch?v=xa6nqhJoI2E