/db Pälkäneen Rautajärvellä Vanhan Ajan Puintipäivä 24.9.2016

Kirjoittaja Aihe: Pälkäneen Rautajärvellä Vanhan Ajan Puintipäivä 24.9.2016  (Luettu 10120 kertaa)

Valmet872

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 11
Vanhalla Savotalla tapahtuu taas 24.9 klo 10 alkaen. ;)

Syksy on jälleen saapunut Vanhalle Savotalle ja on aika aloittaa pelloilla syystyöt. Kauramaalla nähdään traktori vetoinen AROS puimuri ja punainen JF pellon reunalla. Monelle lapsuus muistoja tuo puimakoneen ujellus kun vanhan ajan ESA puimakone ahmii kauraa sisuksiinsa. Myös ruista puidaan varsta/kepakko puintina. Lopuksi oljet paalataan käsinpaalaimella suuriksi paaleiksi.

Kun puintityöt on pellolla tehty, pelto kynnetään.

Myös metsähistoriaa tarjotaan monessa muodossa ja eri aikakausilta. Massan kuorintaa on petkele ajasta koneelliseen kuorintaan. Pärehöylä ja sirkkelisaha pyörivät pitkin päivää ja puu taipuu luokiksi. Talon nuori emäntä näyttää kuinka puuta kuormataan Valmet 872:lla. Museon tiloissa on nähtävillä laajasti käsityö-, uitto- ja tieurakalustoa, sekä muun muassa vanhoja moottorisahoja.

Ennen vanhaan syksy toi pikku hiljaa mukanaan myös puhdetyöt. Puintipäivässä pääsee seuraamaan kuinka pärekoppa syntyy ja kuinka tuohta on käytetty erilaisiin käyttö- ja koriste- esineisiin. Samalla voi hankkia itselleen vaikkapa kopat syksyn sieni- sekä marjaretkiin tai antaa heilalle tuohisen ruusun.

Yleisöä viihdyttää Vanhan Savotan yhtye Enso Kusetti, joka takaa syksyisen latotanssi tunnelman.

Vanhan ajan tunnelmaa voi myös kokea 1924 vuoden TT Fordin kyydissä savotta matkoilla. Unohtamatta gramofoni musiikkia.

Piha-alueella tulee olemaan vaihtuvaa kalustoa, muun muassa vanhoja henkilö- ja kuorma-autoja. Pellolta löytyy isompaa maanrakennus kalustoa ja metsäkoneita sekä tietenkin erilaisia maatalous traktoreita. Talli pihalla on nähtävissä hevosia, kaneja sekä Nestori kukko kanojensa kanssa. Työhevos perinnettä on edustamassa Suomenhevonen Napsukka.

Kahviossa voi maistaa pettuleipää ja tutustua petun valmistukseen ja Puolet Petäjäistä kirjaan. Kämppäemänniltä ostettavissa evästä, nokipannukahvia, soppaa ym. Myymälästä voi hankkia ajan henkeen sopivat perinnevaatteet ja – jalkineet tai laittaa suut makiaksi vanhan ajan karamelleillä.

Liput 5€ aikuiset, lapset 2€ (7-12v) Alueella käy vain käteinen. Lisätietoa http://www.vanhasavotta.yrittaa.fi tai Jouko Vilkman 040 5068536 Ohjelman muutokset mahdollisia, näytöksissä säävarauksia. Tapahtuma järjestetään osoitteessa Pimiäntie 1, 36910 Rautajärvi (Pälkäne)

Kutsu koneharrastajalle!
Omistatko vanhan traktorin, kuorma-auton, maamoottorin, metsäkoneen tms? Omaatko perinnetyötaidon, jota voisit tulla esittelemään?
Vanha Savotta toivottaa esiintyjät ja kaluston tervetulleeksi tapahtumaan.
Lisätiedot, kyselyt, ilmoittautumiset Jouko Vilkmannille
040 5068536 tai Inka-Milla Kekille perinnelikat@gmail.com